Physio-Chemical Studies on the Maturity of Hot Pepper Fruits - Part VI. Effects of Cation on Growth and Important Components -

신미종(辛味種) 고추의 성숙(成熟)에 따른 생리화학적(生理化學的) 변화(變化)에 관(關)한 연구(硏究) - [제6보(第六報)] 성장(成長)과 주요성분(主要成分)의 함량(含量)에 미치는 Cation 영향(影響) -

  • 이성우 (영남대학교 식품영양학과) ;
  • 김광수 (영남대학교 식품영양학과) ;
  • 김순동 (영남대학교 식품영양학과)
  • Published : 1975.12.30

Abstract

To determine the effect of canons on growth and major components of hot pepper fruit, various combinations of K, Ca and Mh concentration in culture media were employed. The results analyzed by using binary interaction method were: 1. For the ideal condition for growth, the plant height was found by 57% K-435 Ca in KCa group and $58.5%\;K^++41.5%\;Mg^{++}$ in KMg group. The number of node was showed by $59%\;K^++41%\;Ca^{++}$ and $60%\;K^++40%\;Mg^{++}$. 2. The ideal condition for the maximum yield was by $60%\;K^++40%\;Ca^{++}$ and $62%\;K^++38% Mg^{++}$. For matured fruit yield, $57%\;K^++43%\;Ca^{++}$ and $63%\;K^++37%\;Mg^{++}$ was found ideal. 3. There were no significant differences in the amount of free sugars and capsaicin between tge treatments. 4. The nitrogen level was almost constant in all treatments however, the ratio of Fe/Mn in each treatment was showed from 2 to 3.

고추의 성장(成長)과 주요(主要) 성분(成分)의 함량(含量)에 미치는 cation의 영향을 조사(調査)코저 배양액내(培養液內)의 $K^+,\;Ca^{++},\;Mg^+$의 조성(組成)을 달리하여 재배(栽培) 실험(實驗)을 행(行)하고, 이 결과(結果)를 systemic variation Method 중(中) binary interaction방정식(方程式)에 적용(適用)시켜 이상(理想) 조건(條件)을 추구(追求)한 결과(結果)는 다음과 같다. 1. 성장(成長) 이상(理想) 조건(條件) 중(中) 초장(草長)은 CKa group에서 $57%\;K^++43%\;Ca^{++}$, KMg group에서 $58.5%\;K^++41.5%\;Mg^+$가 최적조건(最適條件) 이었으며, 마디수에서는 $59.0%K^++41%Ca^{++},\;60%\;K^++40%\;Mg$이었다. 2. 수확량(收穫量)을 최대(最大)로 하기 위한 이상조건(理想條件)은 $60%K^++40%Ca^{++},\;62%K^++38%\;Mg^{++}$이었으며 완숙과(完熟果)에 대(對)하여서는 $57.0%\;K^++43.0%\;Ca^{++},\;63.0%K^++37.0%\;Mg^{++}$이었다. 3. 각(各) 처리별(處理別) free sugar와 capsaicin의 함량(含量)은 유의성이 없었다. 4. 각(各) 처리별(處理別) nitrogen level은 거의 일정치(一定値)를 유지하였으나 Fe/Mn의 값은 $2{\sim}3$을 유지하였다.

Keywords