Prediction of Ascorbic Acid Stability in Powdered Beverage

분말음료의 아스콜빈산 안정성 예측

  • Published : 1982.12.30

Abstract

A powdered beverage with afruit flavor was stored at 4, 21, 35 and $45^{\circ}C$ for 180 days to study ascerbic acid destruction at the selected temperatures. Degradation of ascorbic acid in the model followed the first order reaction, and the temperature dependence of reaction rate constants at tested temperatures was accounted for by the Arrhenius equqtion. The calculated activation energy for the destruction of ascorbic acid was 3.3 Kcal/mole. The relationship between ascorbic acid content and sensory flavor score of the beverage indicated that samples with destruction of ascorbic acid over 25% showed objectionable flavor. An attempt was made to predict the quality of powdered beverage by using a simulation model. A comparision between ascorbic acid values from shelflife tests and the simulation program showed a good agreement within acceptable error. This result demonstrated that quality of powdered beverage could be predicted by using a computer simulation model with a desired accuracy.

오렌지향을 갖는 분말음료의 모델시스템을 설정하여 각기 $4^{\circ}$, $21^{\circ}$, $35^{\circ}$, $45^{\circ}$, C에서 약 180일간 저장하여 아스코르빈산의 파괴를 측정하였다. 본 모델시스템에서 아스코르빈산의 파괴는 1차 반응이었으며 반응속도에 대한 온도와의 관계는 Arrhenius식에 따랐다. 아스코르빈산의 파괴에 대한 활성화 에너지는 3.3 Kcal/mole 이었으며 아스코르빈산의 잔존량과 향미 평점간의 상관관계에서 25% 이상 파괴되면 이미를 느낄 수 있었다. Simulation 모델을 적용하여 분말음료의 품질을 예견한바, 저장시험의 결과와 Simulation간의 오차는 약 3% 이내로 매우 만족스러웠다. 이러한 결과로 분말음료의 품질을 Simulation을 이용하여 예견할 수 있음으로 보여주었다.

Keywords