A Constitutive Inulase from a Bacillus

Bacillus 균이 생산하는 구성효소로서의 이눌라아제

  • Uhm, Tai-Boong (Department of Food Science & Technology, Chonbuk National University) ;
  • Hong, Jai-Sik (Department of Food Science & Technology, Chonbuk National University) ;
  • Sohn, Hee-Suk (Department of Home Economics Education, Chonbuk National University) ;
  • Park, Mun-Kuk (Department of Biological Science Education, Chonbuk National University) ;
  • Byun, Si-Myung (Department of Biological Science & Engineering, Korea Advanced Institute of Science & Technology)
  • 엄태붕 (전북대학교 농과대학 식품가공학과) ;
  • 홍재식 (전북대학교 농과대학 식품가공학과) ;
  • 손희숙 (전북대학교 사범대학 가정교육과) ;
  • 박문국 (전북대학교 사범대학 생물교육과) ;
  • 변시명 (한국과학기술원 생물공학과)
  • Published : 1985.09.30

Abstract

Recently, we investigated characteristics of a bacterium which has never been reported as an inulin hydrolyzing microorganism. Several properties of the isolated microorganism were aerobic, rod typed, spore forming and Gram positive. According to the Bergey's manual, this bacterium tentatively appeared to be Becillus subtilis. This bacterium produced inulase constitutively in the media containing giucose, sucrose or cellulose without inulin as a sole carbon source. Also, inulase activities of the bacterium per unit culture volume showed 1.1 unit/ml comparable to 0.9 unit/ml of Kluyveromyces fragilis with relatively short culture time.

지금까지 보고된 바와는 달리 이눌라아제를 체외로 분비하는 한 세균을 분리하였고 이균은 이눌린이 존재하지 않는 설탕, 세룰로오스, 포도당이 포함된 배지에서 이눌라아제를 생산하는 구성 효소로서의 특성을 나타내었다. 또한 동일한 배지 조건에서 강력한 이눌라아제를 생산하는 것으로 알려진 Kluyveromyces fragilis와 유사한 효소 활성을 짧은 배양 시간내에 나타내었다. Bergery's manual에 따라 조사된 이 균의 특징은 호기성, 그람양성, 간균으로 포자를 형성하여 Bacillus subtilis로 추정되었다.

Keywords