오골계 난백에서 분리한 Lysozyme의 항균작용

The Antibacterial Activities of Lysozyme Isolated from the Egg White of Ogol Fowl

  • 오홍록 (충남대학교 농과대학 축산학과) ;
  • 배기환 (충남대학교 약학대학 약학과)
  • Oh, Hong-Rock (Dept. of Animal Sci., Chungnam National University) ;
  • Bae, Ki-Hwan (Dept. of Pharmacy, Chungnam National University)
  • 발행 : 1987.11.30

초록

한국 재래종 오골계(천연기념물 265호)의 난백으로부터 직접결정법에 의하여 lysozyme을 분리하였다. 분리된 1 % lysozyme의 Staphylococcus aureus 57, Bacillus subtilis ATCC 6633과 Escherichia coli NIHJ-JC2에 대한 항균력을 육즙 배지 속에서 lysozyme 단독으로, 또는 몇 개의 항균성 물질들과 조합하여 배양한 후 측정하였다. 그 결과, 1% lysozyme은 공시된 모든 세균에 대하여 뚜렷한 세균의 증식억제효과(약 $12{\sim}16%$를 나타내었고, 항균성 물질들과 조합하여 측정한 증식억제상의 상승효과는 S. aureus에 대해서는 0.001% magnolol과 0.001% honokiol과의 조합에서 높았고(각각 22%와 14%), E. coli에 대해서는 0.0005% erythromycin, honokiol, magnolol 그리고 phospholipase(0.005%)의 순(각각 상승효과 26,22,17,6%)으로 나타났다. 그러나, B. subtilis에 대해서는 오직 erythromycin과의 조합에서만 상승효과가 관찰되었고, 그 수준(52%)도 매우 높았다.

A lysozyme is isolated and purified partially form the egg white of Korean native Ogol fowl(Natural monument No. 265) by the method of direct crystallization. The bacteriolytic activities of 1% lysozyme against Staphylococus aureus 57, Bacillus subtilis ATCC 6633, and Escherichia coli NIHJ-JC2 was investigated with or without some other antibacterial materials in the nutrient broth culture. According to the results, 1% lysozyme showed the appreciable bacterolytic activities of about 12-16% to the almost of bacteria cultured. The synergistic effect with the lysozyme and some antibacterial materials on the growth inhibition of the bacteria cultured exhibited higher in order of the 0.001% magnolol -22%, the 0.001% honokiol -14% against S. aureus and of the 0.0005% erythromcin -29%, the honokiol -22%, the magnolol -l7%, the 0.005% phospholipase -6% against E. coli. And that synergistic effect against B. subtilis showed a fairly high level of about 52% with the erythromycin but not any effect with others.

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