Changes in Free Sugars and Organic Acids of Banana Fruit at Various Storage Temperatures

저장온도에 따른 바나나의 유리당과 유기산

  • Lee, Kyoung-Ok (Department of Food and Microbial Technology, Seoul Women's University) ;
  • Choi, Jin-Young (Department of Food and Microbial Technology, Seoul Women's University) ;
  • Park, Sung-Oh (Department of Food and Microbial Technology, Seoul Women's University) ;
  • Lee, Taik-Soo (Department of Food and Microbial Technology, Seoul Women's University)
  • 이경옥 (서울여자대학교, 식품.미생물공학과) ;
  • 최진영 (서울여자대학교, 식품.미생물공학과) ;
  • 박성오 (서울여자대학교, 식품.미생물공학과) ;
  • 이택수 (서울여자대학교, 식품.미생물공학과)
  • Published : 1995.08.31

Abstract

Banana purchased from local market was stored at 5, 15 and $25^{\circ}C$ for 10 days after which free sugars and organic acids were determined. The amount of glucose, fructose and sucrose was $0.30{\sim}0.36%$ at the initial time of storage. The changes of free sugar was influenced by storage temperature. At $5^{\circ}C$, little change in the content of each free sugar was measured and sucrose had a slightly higher value. Glucose and fructose showed a predominant increase while sucrose content decreased at 15 and $25^{\circ}C$. The values of total sugar, reducing sugar, glucose, fructose and free sugar contents at $25^{\circ}C$ were higher than at any other storage temperature. Citrate, malate, lactate and acetate in Banana were identified as organic acids. The total amount of organic acid decreased from $305{\sim}373.3$ mg% at the initial time to $45.9{\sim}67.9$ mg% after 9 days of storage. The reduction of organic acids contents was relatively high at $25^{\circ}C$.

시중에서 구입한 출하 3일된 바나나를 5, 15, $25^{\circ}C$로 10일간 저장하면서 당과 유기산을 측정한 결과는 다음과 같다. 바나나 중의 유리당으로 glucose, fructose, sucrose가 확인되었다. 저장초(0일)의 각 유리당은 $0.30{\sim}0.36%$의 미량으로 sucrose가 다소 높았다. 저장기간의 경과에 따라 유리당 총량이 증가되었으나 저장온도에 따라 각 유리당 함량은 많은 차이를 보였다. $5^{\circ}C$ 저장구에서 각 유리당의 함량은 거의 변화가 없었고 유리당 중 sucrose가 다소 높았다. $15^{\circ}C$$25^{\circ}C$ 저장구에서 sucrose는 감소하고 glucose와 fructose는 현저히 증가하였으며 glucose는 fructose 보다 함량이 다소 높았다. $25^{\circ}C$ 저장구에서 총당, 환원당, glucose, fructose 및 유리당 총량이 시험구 중 가장 높았다. 유기산으로 citric acid, malic acid, lactic acid, acetic acid가 확인되었다. 저장 3일에 citric acid의 함량이 가장 높았으나 이후 현저히 감소되었고 acetic acid는 저장 초기보다 다소 증가되었다. 유기산 총량은 저장초 $305{\sim}373.3$ mg%였으나 9일에는 $45.9{\sim}67.9$ mg%로 현저히 감소하였고, $25^{\circ}C$ 저장구에서 감소가 컸다.

Keywords