Mathematical Simulation for the Prediction of the Shelf Life of Tofu Packaged in a Polyethylene Container

폴리에틸렌 필름으로 포장된 두부의 보관수명 예측을 위한 수치모사

  • Kim, Jai Neung (Department of Chemical Biology Engineering, College of Engineering, Yanbian University of Science & Technology) ;
  • Rim, Byung-O (Department of Chemical Engineering, College of Engineering, Hongik University) ;
  • Shon, Tae-Won (Department of Chemical Engineering, College of Engineering, Hongik University) ;
  • Chung, Gui-Yung (Department of Chemical Engineering, College of Engineering, Hongik University)
  • 김재능 (연변과학기술대학교 공과대학 화학생물공학과) ;
  • 임병오 (홍익대학교 공과대학 화학공학과) ;
  • 손태원 (홍익대학교 공과대학 화학공학과) ;
  • 정귀영 (홍익대학교 공과대학 화학공학과)
  • Received : 1998.05.18
  • Accepted : 1998.08.17
  • Published : 1998.11.10

Abstract

In this research, mathematical models for predicting the shelf life of packaged tofu in a polyethylene container were developed. Transfer of oxygen in air through the package and then diffusion of oxygen into the filled water and the tofu with the simultaneous oxygen consumption by micoorganisms were studied. The results of simulation showed that the increase of microorganisms in the filled water was more than that in tofu. As a result, it turns out that the shelf life of packaged tofu was not determined by the number of microorganisms in the tofu, but by that in the filled water. Additionally, the effects of physical properties of packaging material and packaged materials, such as the oxygen permeability of packaging material, oxygen diffusion coefficient and the initial oxygen concentration in filled water, and the depth of the filled water, on the shelf life of packaged tofu, were observed.

본 연구에서는 폴리에틸렌 필름으로 포장된 두부의 보관수명을 예측하기 위한 수치모사가 수행되었다. 공기중의 산소가 포장재를 통과한 후 충진수와 두부로 확산하면서 동시에 미생물에 의해서 소모되는 현상에 대해 연구하였다. 수치모사 결과 두부 안에서보다 충진수 안에서 증가한 미생물의 수가 많았다. 따라서 포장된 두부의 보관수명은 두부자체의 미생물수 보다 충진수의 미생물수에 의해서 결정됨을 알 수 있었다. 또한, 포장재와 포장물의 물리적 성질중 포장재의 산소투과도, 충진수의 산소확산계수, 충진수의 초기 산소농도, 충진수의 깊이가 보관수명에 미치는 영향에 대해 관찰하였다.

Keywords

Acknowledgement

Supported by : 학술진흥재단

References

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