키토산분해효소 생산을 위한 Bacillus sp. P16 배양조건의 최적화

Optimization of Culture Conditions of Chitosanase-producing Bacillus sp. P16

  • 정미라 (전남대학교 농화학과) ;
  • 조유영 (전남대학교 농화학과) ;
  • 지연태 (전남대학교 유전공학과, 생물공학연구소) ;
  • 박노동 (전남대학교 농화학과)
  • Jung, Mi-Ra (Department of Agricultural Chemistry, Chonnam National University) ;
  • Jo, Yu-Young (Department of Agricultural Chemistry, Chonnam National University) ;
  • Chil, Youn-Tae (Department of Genetic Engineering, and Institute of Biotechnology, Chonnam National University) ;
  • Park, Ro-Dong (Department of Agricultural Chemistry, Chonnam National University)
  • 발행 : 1999.08.31

초록

키토산분해효소를 분비하는 세균 Bacillus sp. P16의 최적배양조건을 조사하였다. 키토산분해효소 생산을 위한 최적 탄소원은 0.5%분말 키토산이었으며, 최적 질소원은 1% tryptone이었다. 최적온도는 $37^{\circ}C$였으며, 최적 초기 pH는 7.0이었다. 이 조건에서 $60{\sim}$72시간 배양하였을 때 효소 생산이 최고에 도달하였으며, 효소활성은 약 30% 증가하였다. 이를 발효조에서 배양하면 $6{\sim}$12시간 배양으로 최대활성에 도달하였으며, 효소 생산은 약 100% 증가하였다.

The optimal culture condition of Bacillus sp. P16 was investigated for production of an extracellular endo-splitting chitosanase. The best carbon and nitrogen sources for the chitosanase production were chitosan and tryptone, respectively. The best condition for the maximum activity was at $37^{\circ}C$ in a medium containing 0.5% powdered chitosan, 1% tryptone, and 1% NaCl(at initial pH 7.0) in a rotary shaker(200 rpm). In a jar fermenter, the culture duration shortened to $6{\sim}12$ hr for maximum activity and the enzyme activity increased about 100% compared with that of flask culture.

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