A Study on the Perception and Satisfaction with School Food Service among High School Students in the Busan and Kyungnam Area

부산.경남지역 고등학교 학생들의 급식 중요도와 만족도에 관한 연구

  • Kim, Young-Hun (Dept. of Food Service & Restaurant Management, DongEui University) ;
  • Cho, Yong-Bum (Dept. of Food Service & Restaurant Management, DongEui University)
  • 김영훈 (동의대학교 외식산업경영학과) ;
  • 조용범 (동의대학교 외식산업경영학과)
  • Published : 2009.06.30

Abstract

The purpose of this study was to evaluate student's perception of their high school foodservice in the Busan and Kyungnam area. For this study, questionnaires were distributed to 254 students in 6 high schools in the Busan and Kyungnam area. The students assessed the importance and performance of school foodservice at 3.90/5.00 and 3.25/5.00 respectively. The importance mean scores of students were showed significantly(p<0.001) higher in sanitation and freshness of food items than any other factor while showed lowest in the frequency of dessert offering and the diversity of dessert items. The analysis result revealed that two factors, the diversity of dessert items and the harmony of main dishes and desserts, should be urgently improved. This result is expected to provide a school foodservice management team with useful information in its food service operation.

본 연구는 학교급식의 효과를 증진시키기 위해 학교급식의 대상자인 학생들 대상으로 학교급식에 있어서 중요도와 만족도에 대한 인식을 평가하고자 하는 목적으로 수행되었다. 조사 대상은 부산과 경남지역에 소재한 6개 학교 254명의 응답자를 대상으로 조사가 수행되었다. 학교급식 품질 평가 9개 영역의 중요도와 만족도는 각각 3.9/5.00과 3.25/5.00으로 나타났다. 학교급식에 있어서 응답 학생들이 가장 중요하다고 응답한 항목으로는 음식의 위생 관리 항목과 신선도로 나타났으며, 가장 낮은 만족도를 나타낸 항목으로는 후식 제공 횟수 및 후식의 다양성 항목으로 나타났다. 중요도와 만족도 비교 분석 결과, 학교급식 담당자들이 시급하게 중점으로 개선해야 할 항목으로는 후식의 다양성 항목과 후식과 식단의 조화 항목으로 나타났다.

Keywords