A Study on University Students' Coffee Shop Use in the Seoul Area

서울지역 대학생의 커피전문점 이용 실태에 관한 연구

  • Choi, Young-Sim (Dept. of Life Sciences, Sejong University) ;
  • Kim, Young-Tae (Dept. of Food & Nutrition, Yuhan College) ;
  • Jhee, Ok-Hwa (Dept. of Practical Arts Education, Gongju National University of Education)
  • 최영심 (세종대학교 생활과학과) ;
  • 김영태 (유한대학 식품영양과) ;
  • 지옥화 (공주교육대학교 실과교육학과)
  • Published : 2009.03.30

Abstract

The purpose of the study was to investigate university students' using coffee shops. For this study, 265 university students in seoul were surveyed from October 6 to October 10, 2008, and 250 copies of the questionnaire were analyzed. A statistical data analysis was completed using SPSS programs. The results of this study revealed that the importance and performance which university students showed in using coffee shops were 4.03 and 3.01 out of 5 respectively. The Importance-Performance Analysis(IPA) used for obtaining information on coffee shops suggested that the items regarded as important but discontented were price, sanitation of ice, water, appliances, the store and employees in general, and cold storage condition.

서울 지역 대학생 250명을 대상으로 2008년 10월 6일부터 10월 10일까지 커피전문점의 이용 실태를 연구하였으며, 자료 분석을 위해서는 SPSS프로그램을 이용하여 통계처리 하였다. 조사 대상자들의 커피전문점에 대한 중요도와 수행도를 5점 척도 방법으로 조사한 결과, 중요도는 4.03점, 수행도는 3.01점으로 나타났다. 커피전문점에 대한 중요도와 수행도를 격자도로 보여주는 IPA 분석을 살펴 본 결과, 중요하지만 불만이 있는 항목으로는 실내 위생 상태, 종업원의 개인 위생 정도, 커피 기구 등의 위생 관리 상태, 얼음의 위생 상태, 사용되는 물의 위생 관리 상태, 제품의 냉장 보관 상태, 커피 가격이 해당되었다.

Keywords