The Effects of Bakery Worker's Occupational Asthma and Rhinitis on Job Performance and Turnover Intention

베이커리 종사자의 직업성 천식 및 비염이 직무 성과와 이직 의도에 미치는 영향

  • Kim, Hyeong-Il (Dept. of Foodservice Management, Jeonju University) ;
  • Lee, Eun-Jun (Dept. of Hotel Culinary Management, Chungwoon University) ;
  • Choi, Seong-Gi (Dept. of Foodservice Management, Jeonju University)
  • 김형일 (전주대학교 외식산업학과) ;
  • 이은준 (청운대학교 호텔조리식당경영학과) ;
  • 최성기 (전주대학교 외식산업학과)
  • Received : 2010.02.09
  • Accepted : 2010.11.26
  • Published : 2010.12.31

Abstract

This study investigates the effects of occupational asthma and rhinitis on job performance in order to maintain the health of bakery workers and to increase manufacturing productivity. Hotel bakery workers, small bakery businesses, bakery franchises and bakeries in large discount stores, located in Seoul, Kyungki and Incheon were sampled for the study over the period of December 1 to 15, 2008. A total of 245 samples were used for the final analysis. To verify the hypothesis established for the study, we conducted frequency analysis, factorial analysis, reliability analysis, correlation analysis and regression analysis using SPSS 12.0, a statistical package, to derive a conclusion. As a result of this study, it turned out that occupational asthma and rhinitis in bakery workers does affect job performance as well as motivating the intention to quit job. It is recommended that in order to increase the job performance of bakery workers and reduce their desire to quit job, their work environment should be improved and that training about occupational asthma and rhinitis should be provided for the prevention and reduction of disease.

베이커리 종사자의 건강을 지키고 관리하는 측면과 제품 제조의 직무효율을 증가시킬 수 있는 방법을 모색하고자 직업성 천식 및 비염이 직무성과와 이직 의도에 미치는 영향을 연구하였다. 표본 조사의 대상은 서울, 경기, 인천에 소재한 호텔, 자영업 베이커리, 체인 베이커리, 대형 할인 매장 내의 베이커리에 종사하는 베이커리 종사자를 대상으로 하였고, 조사 시기는 2008월 12월 1일부터 12월 15일까지 하였으며, 245부를 본 연구의 최종 분석 자료로 사용하였다. 본 연구에서 설정된 연구 가설의 관계를 검증하기 위하여 SPSS 12.0 통계패키지를 이용하여 빈도분석, 요인분석, 신뢰도분석, 분산분석, 상관관계분석, 회귀분석을 실시하여 결론을 도출하였다. 연구 결과로는 베이커리 종사자의 직업성 천식 및 비염은 직무 성과에 영향을 미치며, 이직 의도에도 영향을 미치는 것으로 나타났다. 베이커리 종사자의 직무 성과를 높이고 이직 의도를 줄이기 위해서는 베이커리 종사자의 작업 환경을 개선시키며, 직업성 천식과 비염에 대한 교육을 실시하여 질병 예방과 완화에 노력해야 하겠다.

Keywords