The Influence of Hotel Culinary Staff's Burnout on Job Satisfaction and Turnover Intention : Focusing on Moderating Effects by Staff's Career and Gender

특급 호텔 조리사의 소진과 직무만족도 및 이직의도와의 인과관계 연구 : 경력과 성별의 조절효과를 중심으로

  • Kim, Young-Joong (Dept. of Culinary Service Management, Kyung Hee University) ;
  • Jung, Hyo-Sun (Dept. of Culinary Service Management, Kyung Hee University) ;
  • Yoon, Hye-Hyun (Dept. of Culinary Service Management, Kyung Hee University)
  • 김영중 (경희대학교 조리.서비스경영학과) ;
  • 정효선 (경희대학교 조리.서비스경영학과) ;
  • 윤혜현 (경희대학교 조리.서비스경영학과)
  • Received : 2011.01.03
  • Accepted : 2011.03.16
  • Published : 2011.03.31

Abstract

The purposes of this study were to understand the influence of culinary staffs burnout in deluxe hotels upon job satisfaction and turnover intention and empirically analyze the moderating effects by career and gender between the relations of burnout and job satisfaction. Based on total 309 employees obtained from the empirical research, this study reviewed reliability and fitness of the research model and verified total 2 hypotheses with AMOS program. The hypothesized relationships in the model were tested simultaneously by using a structural equation model(SEM). The proposed model provided an adequate fit to the data, $X^2$=391.832(p<0.001), df=238, CMIN/DF=1.646, GFI=0.905, AGFI=0.880, NFI=0.936, CFI=0.974, and RMSEA=0.046. SEM resulted that the non-accomplishment(${\beta}$-0.306, p<0.001) in hotels showed a negative significant influence on job satisfaction. Also, job satisfaction(${\beta}$-0.285, p<0.001) had a positive significant influence on turnover intention. The moderating effects on gender do not seem to exist, although its effects on career do. Limitations and future research directions are also discussed.

본 연구는 특급호텔 조리사의 소진이 직무만족도와 이직의도에 미치는 영향을 고찰하고, 이러한 인과관계에서 조리사의 경력과 성별에 따른 조절효과를 검증하고자 하였다. 실증연구를 위해 확보된 309개의 표본을 바탕으로 연구모형의 신뢰성, 적합성 등을 검토하였고, 구조방정식 모형을 사용하여 총 4개의 가설을 검증하였으며, 모형의 적합도는 $X^2$=391.832(p<0.001), df=238, CMIN/DF=1.646, GFI=0.905, AGFI=0.880, NFI=0.936, CFI=0.974, RMSEA=0.046으로 조사되었다. 연구결과 특급호텔 조리사의 소진의 하위 차원 중 무효능감이 직무만족도에 유의한 영향(p<0.001)을 주는 것으로 조사되었으며, 직무만족도는 이직의도에 유의한 영향(p<0.001)을 주는 것으로 나타났다. 이를 통해 호텔 조리사가 인지하는 소진은 직무만족도에 부정적인 영향을 미치며 결과적으로 이직의도에 부정적인 태도를 형성하게 된다는 것을 확인 할 수 있었다. 한편 조리사의 소진이 직무만족도 및 이직의도에 미치는 영향에 있어서 경력과 성별에 따른 조절효과를 분석한 결과 성별에 따른 조절효과는 존재하지 않는 것으로 나타났으나 경력에 따른 조절효과는 존재하는 것으로 조사되었다.

Keywords