외식업경영자들의 외식창업과정과 외식마케팅관리가 영업지속기간에 미치는 영향 - 광주광역시 중심으로 -

The Effect of Founding Process of Foodservice Business and Foodservice Marketing Management on the Duration of Business - Focused on Kwangju City -

  • 투고 : 2012.10.30
  • 심사 : 2013.01.05
  • 발행 : 2013.01.31

초록

본 연구는 외식사업을 하고 있는 경영자와 창업자들의 마케팅에 관한 방법과 활동이 영업지속기간과 경영성과에 어떠한 영향을 미치며 이들의 창업에 대한 인식과 마케팅의 방법에 따라 영업지속기간과 경영성과도 달라지리라는 것을 알아보고자 하였다. 때문에 본 연구에서는, 첫 번째, 외식업체는 마케팅관리에 영향을 미칠 것이다. 두 번째 마케팅관리는 경영실적에 영향을 미칠 것이다. 셋째, 외식창업은 경영실적에 영향을 미친다. 넷째, 마케팅관리는 지속기간에 영향을 미친다. 다섯째, 경영성과는 외식업지속 기간에 영향을 미칠 것이다. 라는 가설하에 본 연구를 실시하였다. 연구결과 모든 가설은 채택이 되었음을 알 수가 있다. 때문에 마케팅 활동, 마케팅 비용, 마케팅인식 등 외식사업의 경영기법에 따라 선진경영을 할 수 있도록 지속적으로 개선 연구하여야 하며, 그리고 창업시의 마케팅이 창업자에게는 중요한 요소임을 발견 할 수 있었다. 따라서 외식업 창업이나 경영을 하고자 하는 자는 마케팅관리 등에 많은 인적 물적 정성을 기울여야 할 것으로 보인다.

This study showed that a sales executive officer, a founder of foodservice, and marketing methods and activities influence the duration of business and business performance. The hypotheses of the study are as follows. First, a foodservice business will influence marketing management. Second, marketing management will influence business performance. Third, founding a foodservice business influences business performance. Fourth, marketing management will influence the duration of business. Fifth, business performance will influence the duration of business. As a result, all the hypotheses are adopted. Consequently, business methods such as marketing activities and costs should be continually studied to improve management, and founders and managers should invest in marketing management in various ways.

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