DOI QR코드

DOI QR Code

Characteristics and breeding of a new variety 'Sootari' in Pleurotus ostreatus

느타리버섯 신품종 '수타리'의 육성 및 특성

  • Lee, Kwan-Woo (Chungcheongbuk-Do Agricultural Research & Extension Services) ;
  • Kim, Min-Ja (Chungcheongbuk-Do Agricultural Research & Extension Services) ;
  • Jeon, Jong-Ock (Chungcheongbuk-Do Agricultural Research & Extension Services) ;
  • Kim, Ik-Jei (Chungcheongbuk-Do Agricultural Research & Extension Services)
  • Received : 2018.09.04
  • Accepted : 2018.09.19
  • Published : 2018.09.30

Abstract

'Sootari', a new variety of oyster mushroom, was bred by mating with monokaryons isolated from 'Suhan' and 'Gonji-7ho'. The optimum temperature for the mycelial growth was $20{\sim}25^{\circ}C$ on PDA medium and those for the primordia formation and growth of fruiting body of 'Sootari' were $16{\sim}18^{\circ}C$ on sawdust substrate. In bottle cultivation, mycelial growth required about 25 days. In addition, primordia formation and growth of fruiting body required 4 days each. Regarding characteristics of the fruiting body, the shape and color of pileus were round type and black, respectively, and stipe color and shape were white and short and thin, respectively. The yield of fruiting bodies was $131.3{\pm}26.0g$ per 1,100 mL bottle, which was 2% higher than that of Gonji-7ho.

느타리버섯 신품종 '수타리'의 균사생장 적정 온도는 $20{\sim}25^{\circ}C$이었으며 대조품종인 '곤지7호'의 균사생장 적온은 $26{\sim}29^{\circ}C$라고 보고되었으나(Choi et al., 2013) 본 연구에서는 $20{\sim}25^{\circ}C$에서 균사 생장이 활발했다. '수타리'의 발이 온도는 $18{\sim}19^{\circ}C$, 적정 생육온도는 $15{\sim}16^{\circ}C$로 '곤지 7호'와 비슷한 중온성 품종으로 나타났다. '수타리'는 배양 25일, 버섯 발생 4일, 생육 4일로 총 재배기간이 33일이었으며 '곤지7호'에 비해 재배기간이 2일 짧았다. '곤지7호'는 버섯 품질이 우수하여 가락동 도매시장에서 판매가격이 높으나 버섯 발생현상이 불균일하다(Jeoung et al., 2015). Jeoung에 따르면 '곤지7호' 품종을 $20^{\circ}C$에서 30일간 배양 후 버섯 발생특성 조사 결과 발이율은 100%였고, 측면 발생현상은 22.0%가 나타났다. 본 연구에서 버섯 발생현상을 조사한 결과 '곤지7호'는 발이율 92.2%, 측면 발생현상 22.2%로 전체적인 버섯 발이율은 기존 연구에 비해 낮아졌지만 측면 발생현상은 비슷하였다. '수타리'의 발이율은 95.3%, 측면 발생현상은 10.1%로 '곤지7호' 대비 발이가 안정되고 균일한 양상을 나타냈다. '수타리'는 '곤지7호'와 비교하여 갓 두께가 두껍지만 대는 가늘고 짧은 형태를 띄었다. '수타리'의 갓색은 흑색으로 명도값(L) 29.1로 대조구 58.5에 비해 많이 진한 것으로 나타났다. 생산력 검정을 통해 수량을 측정한 결과 '수타리'의 병 당 평균 수량이 131.3 g으로 대조품종 비해 2% 증가되었다. 현재 느타리버섯 시장에서는 품질을 중요시하고 있다. 갓색이 흑색으로 진하고 대색이 순백색인 형태가 소비자와 시장의 선호도가 높다. 본 연구를 통해 육성된 '수타리'는 갓색이 진하여 시장의 요구에 부합되는 품종이다. 또한 재배농가에서는 버섯 발생 균일성, 다수성 품종을 요구하고 있다. '수타리'는 대조구 '곤지7호'에 비해 버섯 발생이 균일하고 안정되었으며 수량이 높았다.

Keywords

References

  1. Berry DR. 1998. Physiology of industrial fungi. Blackwell Scientific Publications, USA.
  2. Chang ST, Quimo TH. 1982. Tropical mushrooms. The Chinese Press, Hong Kong.
  3. Chang ST, Buswell JA, Chiu SW. 1993. Mushroom biology and mushroom products. Chinese University Press, Hong Kong.
  4. Choi JI, Lee YH, Ha TM, Jeon DH, Chi JH, Shin PG. 2015. Characteristics of new mid-high temperature adaptable oyster mushroom variety 'Heuktari' for bottle culture. J Mushroom Sci Prod 13:74-78. https://doi.org/10.14480/JM.2015.13.1.74
  5. Choi JI, Ha TM, Jeon DH, Ju YC, Cheong JC. 2013. Characteristics and breeding of a long-term storable oyster mushroom (Pleurotus ostreatus) variety 'Gonji-7ho'. J Mushroom Sci Prod 11:149-153. https://doi.org/10.14480/JM.2013.11.3.149
  6. Jeong YK, Chi JH, Baek IS, Kim JH, Lim JW. 2015. The effect of post-incubation period and temperature treatment on the uniform primordia formation of Pleurotus ostreatus. J Mushroom Sci Prod 13:223-227. https://doi.org/10.14480/JM.2015.13.3.223
  7. Korea seed and variety service. 2018. Variety protection public bulletin.
  8. Lee TS. 1990. The full list of recorded mushrooms in Korea. Kor J Mycol 8:233-259.
  9. Ministry of Agriculture, Food and Rural Affairs. 2017. Cash crop Production records.
  10. Stamet P. 1993. Growing gourmet and medicinal mushroom. TenSpeed Press.
  11. Yoo YB, Kim EJ, Kong WS, Jang KY, Shin PG. 2012. Characteristics of a new commercial strain 'Guseoll' by Intra-specific hyphal anastomosis in Pleurotus ostreatus. J Mushroom Sci Prod 10:109-114.
  12. Yoo YB, Oh MJ, Kim ES, Jung JH, Shin PG, Kim ES, Oh YL, Jang KY, Kong WS. 2015. Characterization of a new commercial strain 'Mongdol' by Intra-specific hyphal anastomosis in Pleurotus ostreatus. J Mushroom Sci Prod 13:212-216. https://doi.org/10.14480/JM.2015.13.3.212
  13. Zadrazil F. 1978. Cultivation of Pleurotus.sa In The Biology and Cultivation of Edible Mushrooms, eds Chang, S.T. & Hayes, W.A. pp. 521-557. New York: Academic Press.