Studies on Free Amino Acids Composition of Salted Internal Organs of Several Fishes

어류내장(魚類內臟) 숙성(熟成)젓의 Free Amino Acids 조성(組成)에 관(關)한 연구(硏究)

  • 신동화 (원자력청 방사선농학연구소) ;
  • 김형수 (원자력청 방사선농학연구소)
  • Published : 1968.04.30

Abstract

In order to elucidate the differences among the parts of internal organs of salted fishes (Chang Zut), five parts of the organs were examined for their chemical constituents including amino acids. The moisture content varied from 59.8% to 72.8% Crude protein; 7.13% to 11.19%, Crude ash; to 16.1%, 24.8%, Sodium chloride; 15.3% to 22.4% and ash; 0.8% to 2.2%. Seven essential amino acids including leucine, isoleucine, phenylalanine, tryptophan, threonine, lysine and methionine except valine were existed in the every part of the organ. The contents of tyrosine and hydroxyproline were relatively high, on the other hand, tryptophan was trace amount in the every parts.

오종(五種)의 숙성(熟成) 내장(內臟)젓을 수집(蒐集)하여 분석(分析)하였던 바 다음과 같은 결과(結果)를 얻었다. 1) 오종(五種)의 창젓에 관(關)한 일반분석결과(一般分析結果)는 다음과 같다. 항목(項目) 수분(水分)(%) 조단백(粗蛋白)(%) 조회분(粗灰分)(%) 염분(鹽分)(%) 회분(灰分)(%) 시료(試料) 전복창젓 61.7, 7.13, 21.8, 20.5, 1.3 조기창젓 62.5, 11.19, 20.1, 18.5, 1.8 갈치창젓 59.8, 10.38, 24.8, 22.4, 2.2 명태창젓(속초) 64.8, 8.56, 23.5, 21.97, 1.54 명태창젓(제주) 72.8, 8.66, 16.1, 15.3, 0.8 2) 창젓의 염분(鹽分)을 보통 $18{\sim}22%$ 정도이다. 3) 오종(五種)의 창젓중(中)에서 paper chromatography 법(法)에 의(依)해서 다음 같은 amino acids가 검출(檢出)되었다. Amion acids Free amino acids 종류(種類) 전복창젓 Cys., Hyd ypro., Thr., Lys., Glu., Ser., His., Try., Gly., Thr., Arg., Ala., met., phe., Leu., Isoleu., Pro. 조기창젓 Asp., Cys., Iys., Ser., His., Try., Gly., Thr., Arg., Hydpro., Tyr., ala., Val., met., phe., Leu., Isoleu., Pro. 갈치창젓 Cys., Lys., Gly., Ser., His., Try., Glu., 쏙., Arg., Hyd pro., Tyr., Ala., Met., Phe. 명태창젓(속초) Asp., Cys., Lys., Ser., His., Try., Gly., Thr., Hyd pro., Tyr., Ala., Met., Phe., Leu., Isoleu., Pro. 명태창젓(제주) Asp., Cys., Lys., Glu., Ser., His., Try., Gly., Thr., Hyd pro., Tyr., Ala., Val., met., phe., Leu., Isoleu., Pro. 4) 창젓류(類)에는 valine을 제외(除外)한 7종(種)의 필수(必須) amino acids Ieucine, isoleucine, phenylalanine tryptophan, methionine, threonine, lysine, 이 모두 존재(存在)한다. 5) 7종(種)의 필수(必須) amino acids 중(中)에서 tryptophan 함량(含量)은 극(極)히 적었다. 6) 창젓중(中) 함량(含量)이 제일 많은 것은 tyrosine 이며, 그다음이 hydroxyproline이다.

Keywords