Removal effect of Cadmium by Polyphenol Compound Extracted from Persimmon Leaves(Diospyros kaki folium)

감잎(Diospyros kaki folium)으로부터 분리한 Polyphenol 화합물의 카드뮴 제거효과

  • Jo, Guk-Young (Dept. of Food Science & Technology, Yeungnam University) ;
  • Choi, Hee-Jin (Dept. of Food Science & Technology, Yeungnam University) ;
  • Son, Jun-Ho (Dept. of Food Science & Technology, Yeungnam University) ;
  • Bae, Du-Kyung (Dept. of Food Science & Technology, Yeungnam University) ;
  • Park, Mu-Hee (Dept. of Food Science & Technology, Yeungnam University) ;
  • Woo, He-Sob (Dept. of Food Science & Technology, Yeungnam University) ;
  • An, Bong-Jeon (Faculty of Life Resources & Engineering, Kyungsan University) ;
  • Bae, Man-Jong (Faculty of Life Resources & Engineering, Kyungsan University) ;
  • Choi, Cheong (Dept. of Food Science & Technology, Yeungnam University)
  • 조국영 (영남대학교 식품가공학과) ;
  • 최희진 (영남대학교 식품가공학과) ;
  • 손준호 (영남대학교 식품가공학과) ;
  • 배두경 (영남대학교 식품가공학과) ;
  • 박무희 (영남대학교 식품가공학과) ;
  • 우희섭 (영남대학교 식품가공학과) ;
  • 안봉전 (경산대학교 생명자원과학부) ;
  • 배만종 (경산대학교 생명자원과학부) ;
  • 최청 (영남대학교 식품가공학과)
  • Published : 2000.08.31

Abstract

In order to investigate the removal effect of cadmium by polyphenol compound extracted from persimmon leaves(Diospyros kaki folium), animal test was done. Two fractions such as F-1 and F-2 from persimmon leaves were compared with their safety and function. The food intake of group F-1 and F-2 considerably decreased within 1% level. Cadmium addition influenced to rat growth(a tested animal), but food efficiency ratio(FER) wasn't shown any considerable difference in F-1 and F-2, as compared to the control. Cadmium content of liver, kidney and femur considerably decreased within 1% level in F-1 and F-2, compared to the control, cadmium content of liver decreased 25% in F-1, 28% in F-2 3150 decreased 22% md 25% in kidney. In femur, also decreased 53% in F-1 and 59% in F-2 respectively. The test of cadmium content in feces indicate that the content considerably increased within 1% level in both group F-1 and F-2, as compared to the control(42% in F-1, 54% in F-2). As shown the above results, have seen the removal effect of cadmium by polyphenol compound.

감잎(Diospyros kaki folium)으로부터 폴리페놀 화합물을 분리하여 중금속 제거효과의 동물실험을 통한 안전성 및 기능성을 검토하였다. 카드뮴을 단독 투여한 대조군에 대하여 카드뮴에 감잎을 병합 투여한 F-1군과 F-2군 모두 식이섭취량은 1% 수준에서 유의적으로 감소하였고, 체중증가량은 카드뮴이 식이에 첨가됨으로써 실험동물의 성장에 영향을 끼쳤으며, 식이효율은 카드뮴 단독 투여군에 대하여 F-1군과 F-2군 모두에서 유의적인 차이가 나타나지 않았다. 간, 신장 그리고 대퇴골의 카드뮴 함량을 분석한 결과, 카드뮴을 단독 투여한 대조군에 대하여 F-1군과 F-2군 모두 1% 수준에서 유의적으로 감소하였다. 간에서는 F-1군이 25%, F-2군은 28%씩 감소하였고, 신장에서는 F-1군이 22%, F-2군이 25%씩 감소하였고, 대퇴골에 있어서의 카드뮴은 F-1군이 53%, F-2군은 59% 감소하였다. 변의 카드뮴 함량을 분석한 결과 대조군에 대하여 F-1군과 F-2군 모두 1% 수준에서 유의적으로 증가하였으며, F-1군이 42% 그리고 F-2군은 54%증가하였다. 위 결과로 미루어 볼 때 폴리페놀 화합물의 카드뮴 제거효과를 관찰할 수 있었다.

Keywords